Nyheter

Debatt om ideell sektor och/eller sociala entreprenörer

Är ideell sektor och sociala entreprenörer motståndare? Eller kan de existera sida vid sida och till och med dra nytta av varandras existens? En ganska så livlig debatt om detta pågår just nu…

Debatten pågår bland annat på Idédebatt-bloggen för det civila samhället som drivs av tankesmedjan Sektor 3. Startskottet för debatten var Sara Dambers inlägg om att världen behöver fler sociala entreprenörer, inte fler ideella föreningar. Sara Damber är verksamhetschef för Playing for Change, en ny organisation som vill stödja sociala entreprenörer och som finansieras av Hugo Stenbeck stiftelsen.

”Vi behöver uppdatera synsättet på hur man kan arbeta för att förändra samhället. Vi behöver bana väg för nya eldsjälar och entreprenörer som kombinerar det bästa från offentlig och ideell sektor – samhällsansvar, engagemang och kunskap  – med nytänkande och affärsfokus från näringslivet” skriver Sara i sitt inlägg.

Hennes förslag att vi helt enkelt ska skrota begreppet ideell väcker såklart både ilska och debatt. Christer Leopold, från Voluntarius hävdar tvärtom, vi kommer att få se ett ökat intresse och fler ideella organisationer framöver.

Han menar att föreningar alltid har haft den innovativa rollen i samhället. De har identifierat behov, tagit fram lösningar, utvecklat metoder och drivit fram politiska förändringar. Just kravet på att inte vara vinstdrivande möjliggör det arbetet.

Jessica Dymén som arbetar med socialt entreprenörskap diskuterar den ideella sektorns dåliga självbild i sitt inlägg. Att det inte handlar om ett moraliskt eller politiskt ställningstagande, utan att ideella föreningar helt enkelt inte är vana vid att tänka affärer eller att de faktiskt kan sälja en vara och tjänst och på så vis bredda sin ekonomiska bas.

Debatten fortsätter och är öppen för alla. Skriv ett inlägg! Max 700 ord, namn, titel och organisation samt bild på skribenten till: info@sektor3.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *