Nyheter

Socialt Företag: Bee Urban

Biologerna Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg blev djupt oroade när vetenskapliga bevis indikerade att antalet honungsbin i världen sjunkit lavinartat. Vissa regioner har redan förlorat uppemot 80% av sina bikupor, i Sverige har 25% gått förlorat.

Honungsbin står för 76% av allt vi äter i Europa. Var tredje matbit vi stoppar i oss har pollinerats av ett honungsbi. Det globala värdet av pollineringen av dessa bin har värderats till sammanlagt 1500 miljarder svenska kronor. Därför är det kanske inte så konstigt att Karolina och Josefina beslöt sig för att göra något åt saken.

– Skulle honungsbin försvinna helt skulle vi inte längre ha tillgång till frukt, grönsaker och det mesta av det kött vi idag konsumerar, säger Karolina.

I Sverige finns det en hel del biodlare, men inte lika många ekologiska biodlare i stadsmiljö. Bee Urban är en av de få som kan skörda ekologisk honung från sina bikupor runt om i Stockholm. Ekologisk biodling handlar bland annat mycket om hur man sköter om sina bin. På Kulturhusets tak finns tre kupor, specialdesignade av Kollektiva Livet, Filip Nordin och Alex Hinchcliffe. På taket hos H&M huvudkontor i Sverige finns en bikupa som H&M faddrat, de får även tillgång till honungen från den egna kupan. Som privatperson kan du hjälpa till och stötta pollinering i ditt område genom att bli fadder åt honungsbin genom Bee Urban. För 50 kronor stödjer du 25 bin under ett år, eller en hel bikupa för 500 kronor per år. På så sätt medverkar du till att bevara balansen i den svenska naturen genom att förhindra att svenska honungsbin försvinner.

Att starta eget har absolut inte varit lätt och någon stadig inkomst via företaget finns inte änn, men att det skulle vara ett socialt företag var en självklarhet för Karolina och Josefina.

– Vi startade Bee Urban för att lösa ett problem i världen som vi anser är oerhört viktig och en hjärtefråga för oss som biologer. Vi hörde talas om andra städer, framförallt New York, som odlade honungsbin och annat på stadstaken. Men i Stockholms fanns det inte, säger Josefina.

htorg3.jpg

Därmed föddes idén om att odla bin i urban miljö i Stockholm. Forskning visar att bina lever längre i stadsmiljö än på landet och för tillfället har Bee Urban 13 kupor på flera platser i Stockholm. Förutom i City finns de bland annat på Rosendals Trädgård, nära Zinkensdamm, Tyska Skolan och Stora Skuggan.

Bee Urban startades som ett aktiebolag i februari 2011 och förutom att sälja honung och fadderskap erbjuder företaget även föreläsningar och konsult tjänster.

För mer information besök Bee Urbans hemsida och se deras inspirerande film här.

1 thought on “Socialt Företag: Bee Urban”

  1. Hej! Underbart att ni har biodling mitt i stan. Jag söker honung som är odlad i Sthlm. Vet att närodlat är bäst av den anledningen att det är som ett vaccin. Jag har astma och behöver honung för att mildra. Var säljer ni den. Mvh Jane

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *